Pentru Facturare si Gestiune recomandam Smart Bill. Incerci GRATUIT!
Pe site-ul Ministerului de Finante a fost publicat un nou proiect care vizeaza completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal și reglementarea unor măsuri financiar-fiscale.
Printre acestea se urmareste îmbunătățirea cadrului legal reglementat de Legea nr. 70/2015 pentru întărirea disciplinei financiare privind operațiunile de încasări și plăți în numerar și pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 193/2002 privind introducerea sistemelor moderne de plată, pornind de la faptul că o serie de operatori economici au semnalat faptul că plafoanele de încasări și plăți stabilite de lege le îngreunează și chiar blochează achizițiile de la persoane fizice, cum ar fi:
–achiziția de păsări și animale pentru fabricarea produselor din carne sau produse forestiere nelemnoase din flora spontană,
-ciuperci și fructe de pădure
activități care presupun efectuarea zilnică de achiziții de la persoane fizice, în principal din mediul rural iar în cele mai multe cazuri, operatorii dețin centre de achiziție în mai multe județe, angajații acestora colectând marfa de la terțe persoane fizice cu care nu au nici un raport juridic și care nu au deschis un cont bancar.
In mod similar, este și cazul operatorilor economici organizatori de evenimente speciale, (nunți, botezuri), activități care presupun achitarea contravalorii serviciilor prestate de către beneficiarii acestora, în cele mai multe cazuri, din sumele de bani în numerar (daruri), primite la aceste eveniment; modificarea cadrului legal se impune cu atât mai mult cu cât astfel de activități au, de regulă, caracter ocazional și sezonier.
Situatia actuala
Potrivit prevederii actuale, se limitează posibilitatea unor operatori economici de a achiziționa bunuri /servicii de la diverse persoane fizice.
În acest sens, o serie de operatori economici au semnalat aspecte care le îngreunează modul de desfășurare a activității și blochează efectiv achizițiile de la persoane fizice, cum ar fi: fabricarea produselor din carne inclusiv carne de bovină/pasăre sau colectarea produselor forestiere nelemnoase din flora spontană și realizarea achizițiilor de ciuperci și fructe de pădure, activități care presupun efectuarea zilnică de achiziții de la persoane fizice, în principal din mediul rural, în baza carnetelor de comercializare sau care dețin centre de achiziție în mai multe județe, iar angajații acestora colectează marfa de la terțe persoane fizice cu care nu au nici un raport juridic și care nu au deschis un cont bancar, activitatea fiind mai mult ocazională și sezonieră, faptul că suntem la începutul perioadei sezoniere, care de obicei, este vara-toamna.
Plățile către aceste persoane sunt făcute de către operatorii economici în numerar, nefiind posibilă plata prin instrumente de plată către terți, în limita unui plafon de 10.000 lei pe zi/pe persoană, prevăzut la art. 4 alin. (4). Acești operatori economici prelucrează mărfurile achiziționate astfel, iar produsele finite obținute sunt vândute către alți operatori economici, încasarea contravalorii făcându-se cu ajutorul instrumentelor de plată fără numerar, motiv pentru care nu dispun de încasări în numerar prin caseriile proprii, fapt care le îngreunează desfășurarea activității și blochează efectiv achizițiile de la persoane fizice. Totodată, îmbunătățirea cadrului legal al acestui act normativ este necesară și în cazul activităților desfășurate de organizatorii de evenimente speciale, cum ar fi: nunți, botezuri, activități care presupun achitarea contravalorii serviciilor prestate de către beneficiarii acestora, în cele mai multe cazuri, din sumele de bani în numerar (daruri), primite la aceste evenimente
Propuneri de modificare:
Se propune introducerea unui nou articol, care să prevadă posibilitatea organului fiscal central competent în administrarea obligațiilor fiscale ale operatorului economic, de a aproba un alt plafon de încasări decât cel stabilit de lege, la cererea operatorilor economici organizatori de nunți și botezuri.
În plus, se propune modificarea literei d) a art. 5 în sensul eliminării excepției conform căreia neplafonarea retragerilor de numerar din conturi bancare nu se aplică în cazul în care retragerile privesc operațiuni de plăți efectuate de profesioniști către persoanele fizice.